dzfc ZAPRUĐE

PAN,ĐEBO,VULE, BUBA
France 1998
1990 at Split, DZFC Zaprudje boys

1990 at Split

Zaprudje 2012

2012, Zaprudje,Zg

1987, DZFC Zaprudje boys on tour

1987, dzfc Zaprudje on tour

1987, Zaprudje boys on the fence

1987, Zaprudje boys on the fence,DZFC v Partizan belgrad

France 1998
Buba (left)

Buba (left)

France 1998
Portugal 2004
Krunoslav Vuletić VULE

Krunoslav Vuletić VULE

France 1998
Vladimir Vuković BUBA

Vladimir Vuković BUBA

France 1998
France 1998
Bad Ass

                                                             ZAPRUĐANSKI MURAL
                                                                                                                                                                                                                                                                                               By: Žiga & Boris

 

Mali esej o grafitu pokojnim Zapruđancima, pripadnicima i osnivačima Bad Blue Boysa
Kako zapisati bilo što o onome o čemu već svi znaju sve, o nečemu od čega je prošlo velikih i  dugačkih dvadeset godina a čini se kao da je vrijeme stalo i kao da su ovdje bili još jučer. Kao da njihovi glasovi i smijeh odzvanjaju  klupicama ispred stare lokomotive, čagama u Društvenom domu, starim burekom i svim onime što označava prošlo svršeno, ali neumrlo vrijeme i spomen na naše kvartovske prijatelje.

 

Negdje prije 2 god.(2010g.) počela se rađati ideja o izradi kvartovskog murala (grafita), sobzirom na popularnost, brojnost i jačinu grupe koje je tada brojilo Zapruđe. Normalno da je među njima bilo i onih čije su zasluge puno veće i trebalo ih je dostojno obilježiti u kvartu u kojem su odrasli.

 

Sama ideja krenula je iz kvartovske birtije kada sam uvidio da Zapruđe, kvart takvog renomea nema grafit. Budući da je tada u Zagrebu krenula akcija BBB-sa uljepšavanja grada grafitima  odlučio sam da to napravim i u svojem kvartu. Takav projekt nisam mogao izvesti sam bilo je potrebno okupiti ekipu ''stožer'' koji će to sve pokrenutu i izvesti.  Odmah drugog dana našao sam se sa Hampom koji  je nazvao Zizu pa onda i Žigu i ''stožer'' je bio formiran. Prva ideja za grafit bio je sam Buba sobzirom da je on kao neka ikona grupe bio najpoznatiji. Ubrzo Bubi se pridružio Vule  i tada se napravila prva skica budečeg grafita. Nešto kasnije neznam točno na čiju sugestiju su dodani Đebo i Pan.


Kako su baš njih četvorica dobila mjesto na zidu sportske dvorane u Zapruđu?  Tako što su bili pripadnici grupe Bad Blue Boys Zapruđe, poznati ne samo na  maksimirskom sjeveru već i širom grada, pa i stadionima širom propale i bespovratne druge Juge. Nažalost baš njih trojicu – Vuleta, Pana i Đebu stigla je ruka čovjeka sa petokrakom ili kokardom na čelu  koji ne pita u suludim osvajanjima i jurišima u ime ideologije  da je i sa druge strane nečiji sin, brat ili otac, već u ime te iste ideologije gazi bez milosti.  Tako je ta ruka prekinula njihov život koji se tada tek kretao prema vrhuncima ljudske, muževne snage.  I čevrti, Buba,  je tih nesretnih  godina preminuo odbačen, prezren, usamljen na  pustim ulicama Štrosa, bijelim od snijega, a takva mu je i duša bila;  godinama prije prepuštajući se zlokobnoj sudbini koja je nagoviještala takav kraj. Reći ću nešto o svakome od njih. Počet ću od najstarijeg prema mlađima.

 

Kruno Vuletić-Šargač, najpoznatiji pod nadimkom Vule, od svih onih nadimaka koje je  dobivao bar jednom mjesečno kao pravi Zapruđanac. Dijete centra grada, sa Svačke, koliko je šala progutao na račun tog mjesta, uvijek sa osmijehom i blago, kakav je bio po prirodi. Blaga dobričina, zaljubljena u Dinamo i Hrvatsku. Ta bio je uostalom rođeni Banjolučanin, a tamošnji su Hrvati svi plave boje ispod kože. Legenda BBB-a. Kada nitko nije išao na utakmice, on jest. Prvi od svih i do kraja. Bez straha, bez zadrške, u toj svojoj ljubavi za Dinamom prošao je sve stadione bivše Juge, kada to nije bilo lako kao danas i kada se na neka mjesta putovalo danima do tamo i natrag. Godinama su se prepričavala njegova putovanja i povratci iz Atene, Splita, Budimpešte, Beograda koji su znali potrajati i danima, uz pitanja svih nas: kad će konačno doći? Zvali smo ga 'Vule sretnik' jer bi ga uvijek zaobilazilo zlo i nevolja, bilo od protivničkih navijača, milicije ili bilo čega. Do onog studenog 1991-e kada ga je stigao u Kričkama ponad Novske taj nesretni metak iz zadnjeg mitraljeskog  gnijezda već osvojenog sela od naših Tigrova.  Meni je i danas bila neshvatljiva ta njegova ljubav za Dinamo i nikada je ni prije ni poslije nisam kod nikoga vidio. 80-ih godina, kada se i formirala ekipa BBB Zapruđe bio je njezin neizostavni dio. Kud  Zapruđanci tud i on. Tu je stekao najbolje prijatelje koji ga pamte i do danas.  Miran počinak daruj mu dobri Gospodine!


Vladimir Vuković, zvani Buba, i samo Buba. Doduše imao je još jedan nadimak u Beogradu koji su mu dodijelili grobari zbog njegove lude ljubavi prema Dinamu, koja je i njima bila neshvatljiva. Kakvo je poštovanje imao kod njih, vidi se iz toga što je bio jedini navijač iz tzv.' velike četvorke' koji je sa oznakama protivničkog kluba mogao doći na grobarski jug. Znana priča, neću je ponavljati.  Pravi Zapruđanac, odmalena već poznat kod starjih po sistemu zeka-peka, velika, velika srca i ćuke do nebesa, dobre duše, ljubitelj knjiga i fanatični dinamovac. Trajno obilježen boravkom po domovima bivše  Juge nakon smrti predrage mu majke koju je tako često spominjao u našim razgovorima i koja mu je tako nedostajalo. Tako se i njegov život  uglavnom odvijao na ulici od utakmice do utakmice. A to je bila baš – svaka. Simbol i zaštitni znak BBB-a 80-ih. Fanatična ljubav za Dinamo  i veliko poštovanje prema svojim prijateljima. Kojih je nažalost bivalo sve manje kako se je sve više odavao boemskom životu, prepuštajući se bez (vanjskog) otpora rijeci života koja bespovratno teče izvora prema ušću koje se zbilo  za njega prerano u zimi 1994 godine, kada je  nesretno završio svoj mladi život na zamrznutim ulicama voljenoga grada. Sam je postao simbol i pamćenje u srcima purgera uz svega još nekoliko imena u povijesti grada čije nadimke pamte ulice Zagreba. Umro je u Zagrebu, okružen bjelinom snijega, neka mu duša takva stigne pred Gospodina!

 

Nenad Debeljak, Djebo, a kao mlađi imao je još jedan nadimak po kojem smo ga poznavali – Pedonjca. Kaj to znači nemam pojma, u Zapruđu su se nadimci dijelili ko  oni listići za 'kredite' oko Trga, tak da se niko nikad nije o tome ni puno pitao. Odmalena vatreni Dinamovac, još od doba kada se na sjever ulazilo po 'kapa sistemu' i to na jednu ulazi nas desetak jer nije fora da svak ima svoju kapu koja košta ko kutija cigareta, jel tak?  Pravi sportski tip i obožavatelj nogometa u svakom smislu: kao igrač, kao gledatelj i kao navijač. Nezaboravni su naš razgovori starijih i mlađih ekipa na klupicama Zapruđa, svakodnevni o nogometu navijanju, ,a  posebno kada bi se čekao neki veliki derbi. Tada bi se danima, pa i tjednima prije u tim razgovorima nabrijavali,  sa strepnjom iščekivali to nedjeljno jutro i kretanje na utakmicu. Kada bi sve završilo  osjećali bi se kao ispuhani baloni,  tako je uostalom sa svakim gorljivim iščekivanjem. Kasnih 80-ih odselio se iz Zapruđa, ali je ostao potpuno povezan sa njim. Nikada nije zaboravio mjesto odrastanja, a ni ono njega. Njegovi frendovi iz generacije 68' bili su zaista pravi navijači i BBB-i, većina dečki neustrašiva srca, pravi boysi i domoljubi. Kada se je u rano ljeto skupljlala ekipa dragovoljaca u kvartu, inkognito, nije bio tu sa nama i to ga je mimoišlo. Ali nemirna duha kakav je bio i beskrajno odan svojim prijateljima, dobra i široka srca od roditelja iz pitomog Međimurja, nije imao mira. Gledajući sva nesretna događanja te jeseni 91' , odlučno je rekao kao i mnogo puta do tada:“Ja ne mogu ovo gledati pred televizorom, idem!“. Na Velesajmu se skupljala bojna za proboj do Vukovara kao pomoć polumrtvom gradu. Nažalost, ta bojna nikada se nije uspjela probiti tamo gdje je krenula, a mladi Đebin život završio je blizu srpskog sela Ostrova, kod pruge, na rukama legende BBB-a Vladimira Galovića-Dugog. Tako je prst sudbine i tu odigrao svoje. Bog mu dao pokoj duši koju je tako nesebično predao za svoga bližnjega! 

 

Aleksandar Panić, zvani Pan, najmlađi od ove četvorice, istinski heroj Domovinskog rata,  ostavio je ulice Zapruđa, Zagreba i Hrvatske tek krenuvši u život. Pripadao je najmlađoj generaciji BBB Zapruđe stasaloj tik pred rat.  Uvijek primjećen na sjeveru, i drugdje, po svom stasu i dugoj kosi, naranđastoj spitfajerici po kojoj ga stariji, preživjeli  boysi  pamte i danas, i nerijetko ga spominju u svojim razgovorima i navijačkim forumima. Kao i svi Zapruđanci, i on se vrlo mlad zaljubio u Dinamo, te krenuo prvo  sa starijom ekipom na utakmice, a poslije sa mlađima oformio svoju ekipu koja je naslijedila već neke starije, prekaljenije boyse. Uvijek u prvim redovima gdje je trebalo biti, pa tako i tamo odakle se nije vratio. Tako ni njega nije zaobišao zov rata i svih onih nesreća koje je gledao preko televizije i kovčega sa mrtvim poznatim i nepoznatim koji su stizali u Zagreb. Već je dosta boysa bilo stradalo  u ratu, po logorima, ranjeno, a mnogi su nažalost se vratili i u drvenim sanducima.  Tako i Pan nije mogao izdržati, iako tek prešavši punoljetnost, i  sa mlađim je  Zapruđancima otišao u Tigrove, legendarnu postrojbu ne samo grada Zagreba, već i cijele Hrvatske. Poginuo je u ljeto '92 u borbama za oslobođenje Dubrovnika i tako se i njegovo ime našlo na popisu 369 poginulih pripadnika te legendarne postrojbe. Nemiran i neustrašiv duh,  pravi frend, kvartovska legenda i nikada zaboravljen, i on je zaslužio mjesto na ovome muralu. I još više, zbog nesebične žrtve i ljubavi za domovinu i bližnje – neka mu Bog dodijeli mjesto u svome vječnom kraljevstvu!
 

Eto, od srca napisah ovih par riječi o mojim, našim prijateljima, u čvrstoj nadi i vjeri da ih neću samo nositi u srcu do kraja svog života, već da ću ih jednoga dana ponovno susresti na neprolaznom mjestu gdje je 'otrta svaka suza, gdje boli i jauka više nema, a mora je nestalo'. Često se pomolim za moje drage prijatelje  i nikada ih nisam zaboravio.

 

Ako se sjetite i nosite ih u srcu, učinite to i vi koji ovo čitate ponekad, možda baš onda kad osjetite tugu za njima. Biti će im drago, vjerujte.
 

nobody told me - vintage trouble
00:00 / 00:00